Många kläder som vi har i garderoben är bundna till vissa årstider. Varma och tjocka plagg till vintern medan vi på sommaren väljer att ha svala och tunna kläder. Ett plagg som däremot kan användas året om är ponchon.

Alpackaull

Plagget kommer ursprungligen från Sydamerika där indianerna använde poncho av alpackaull att värma sig med då det var kyligt. Alpackan är en mindre släkting till kamelen och har sitt ursprung i Anderna.

Poncho

Poncho

Ponchon är praktisk på många sätt, den värmer så gott på vintern. Den svenska sommaren är ju inte alltid så varm men på sommaren vill vi ju vara utomhus. Då passar ponchon utmärkt på kvällen när mörkret och temperaturen faller. Under vår och höst när det är kallt på morgonen och varmt på eftermiddagen är ponchon perfekt då den är så enkel att ta av sig och packa med sig. En poncho av ull blir inte skrynklig av att knölas ihop i en väska heller. En riktigt snygg poncho i fin alpackaull hittar du hos Countrybymail. De är en webbshop med sitt säte i Örnsköldsvik med snabba och smidiga leveranser. Beställer du av dem sänder den till dig var du än bor i Sverige och du har det inom ett par dagar.

Ull är ett fantastiskt material i kläder, det värmer skönt och är slitstarkt och tåligt på alla vis. En poncho av alpackaull blir mjuk och skön att bära, den blir också lätt. Alpackaull kliar inte vilket fårull ibland kan göra. Ur miljösynpunkt är kläder av ull att föredra framför kläder av bomull och konstfiber. Inga miljögifter eller kemikalier behövs för att framställa alpackaull, bara gräs och vatten. Det behövs heller inte starka tvättmedel för att tvätta favoritplagget i alpackaull utan handtvätt med tvålflingor går utmärkt.