Att ha kläder i ull är inte lika vanligt numera, även om det går att se en viss ökning. Det är positivt för det finns en hel del fördelar med materialet.

Fördelar med ull

Yllekläder får nog många av oss att tänka på tjocka, stickade tröjor i ull, som man har på sig i pulkabacken. Det har sin anledning eftersom ull värmer bra och avleder fukt från kroppen. Ull kan absorbera 30 % av sin egen vikt vilket är praktiskt när du till exempel åker skidor eller utövar andra vintersporter.

Det har också den ovanliga egenskapen att det behåller sin värmande effekt även när det är blött, till skillnad från exempelvis bomull. Fuktig ull värmer till och med lite bättre än torr. Däremot är inte alla medvetna om att ull också kyler när det är varmt ute vilket gör yllestrumpor bra att ha på sig också på sommaren. Kanske är det då ännu viktigare att det har den absorberande effekten.

Ullstrumpor

Stödstrumpor

Det finns även stödstrumpor i ull. Stödstrumpor tillverkade i ull har alla de positiva egenskaper som vanliga stödstrumpor har, det vill säga att förbättra blodcirkulationen genom att se till att blodet tar sig fram smidigt genom venerna. De minskar svullnaden som lätt uppkommer, inte bara när du sitter still för länge eller flyger utan också när du åker utförsåkning.

Bättre än vanliga stödstrumpor?

Genom att tillverka stödstrumporna i ull får du både varma och mjuka strumpor som dessutom kyler när det är för varmt om fötterna på sommaren. Lägger du ihop de fördelar som finns med ull, oavsett väder, med de vanliga fördelarna med stödstrumpor skulle jag vilja säga att stödstrumpor i ull är det bästa valet. Skaffa dig åtminstone två par för att kunna alternera mellan dem under dagen och hålla dig torr.