Ull är ett av de mest naturliga och naturvänliga material som finns tillgängligt i Sverige. Många av de produkter som tillverkas är producerade av ull från närliggande gårdar. Det betyder att kläderna, vantarna och plädarna är ekologiska från början till slut.

Kläder i ull

Ull har en mycket bra funktion för de som är frusna. När inte vanliga sockor räcker till är det ullsockor som köps in för att hålla fötterna varma under de kallare vinterdagarna. Andra varma ullplagg är undertröja och underställ samt vantar och mössor. En del plagg är av 100% ull medan andra består till 60-80% av ull och sedan annat material. Hur det är uppdelat beror främst på hur plagget ska användas. Men även om det finns många funktionella punkter med ullen så köper nog de flesta kläder i ull för att de är så vackra.

Ull som inredning

Ett fårskinn kan lika gärna ligga på golvet framför den öppna spisen som över ryggstödet på fåtöljen. Det speglar tiden då människan tog vara på djur och natur på ett bättre sätt än vi gör idag och ger samtidigt en mycket hemtrevlig känsla i rummet.

Även inredningsdetaljer har vuxit sig stark av ull. En av de vanligaste är de ulltomtar som framförallt säljs till julen. På grund av dess popularitet har även ullfigurer börjat tillverkas som inte har någon koppling till julen.

Så en sak är säker- Det naturnära materialet är här för att stanna. Både gällandes kläder och inredning.